Primul studiu știnific al populaților de Magallana gigas (Stridia de Pacific) din mediu natural, identificat pe coasta română a Mări Negre

Originea din Pacificul Orientului Îndepărta magallana gigas, cunoscută și sub denumirea de Crassostrea gigas sau popular Stridia de Pacific, este o specie în în în întreaga lume în acvacultură, fiind deja în multe zone o specie inazivă. În august 2017, cercetării asocierea noastră nouă la 2017, în zona de lucru a fost făcută din portul Agigea.Am realizat prin urmare studii cantative și calitative. În 2018 am găsit în două grup de-a lungul aceluiași săpa, sugerând fapta că zona ocupată de această specie ar putea fi mult mai mare. Interval de adâncime variază între 4-10 metri. Întreaga suprafață acoperită de populații de stridii de Pacific este de peste 350 metrii. Densitatea lor este relativ scăzută, cu o medie de 1,16 indivizi/metru. Cea mai mică dimensiune a unui individual este de 5,2 cm, cea mai mare dimensiune este de 18,6 cm, iar dimensiunia medie este de 10,35. Numar relativ mic de indivizi de stridie de Pacific si mărimea relativa mica a acestora sugereaza ca este populatii sunt, in jur de 5 ani, luind in calcul fapta un individ creste in primul an de viața jurului de 4-5 cm. Pentru a confirmaidentificatoarea morfologică a speciilor de stridii prezente în Marea Neagră la litoral românesc, am folosit analizei ADN calitativă- conform Herbert et al., 2003. Aceasta analiză a fost efectivă în colaborare cu Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa", București. Esantioanele au fost secvențiate pentru markerul mitocondrial (subunitatea citochrom oxidaza I). Două secvențe de 638 bp au fost obtinute și comparat cu secvențele prezente în baza de date GenBank. Am obținut o identitate de 99-100% pentru secvențele specimenelor de Magallana gigas din zona natală a speciei (Oceanul Pacific – China și Japonia).
Trebuie sa realizăm studii pentru a determinmina daca Magallana gigas va reusi sa reproducă și dezvolte populații mai mari în condiții speciale ale Mări Negre și care ar fi implici ecologice.

Magallana gigas în habitat natural la coasta română a Mării Negre

Di

stribuție speciei la nivel mondial conform WoRMS


L

ocul unde au fost identificate primele populații în mediu natural din România (Portul Agigea-Constanța)

su

rarea suprafeței ocupate de stridia de Pacific cu ajutorul unei funii gradate

St

udiu cenologic prin intermediul releveelor

surarea dimensiunii indivizilor

So

ndă de cercetare pentru analiza genetic

ă


Rezultatele analizei geneticeO pauză binemeritată a scafandrului nostru în timpul studiilor subavatice