Primul studiu ştiinţific al populaţiilor de Magallana gigas (Stridia de Pacific) din mediu natural, identificate pe coasta românească a Mării Negre

Originară din Pacificul  Orientului Îndepărtat Magallana gigas, cunoscută şi sub denumirea de Crassostrea gigas sau popular Stridia de Pacific, este o specie utilizată în întreaga lume în acvacultură, fiind deja în multe zone o specie inazivă. În august 2017, cercetătorii asociaţiei noastre au găsit două populații de Crassostrea gigas în zona substratului stâncos din portul Agigea. Am realizat prin urmare studii cantitative și calitative. În 2018 am găsit încă două grupuri de-a lungul aceluiași dig, sugerând faptul că zona ocupată de această specie ar putea fi mult mai mare. Intervalul de adâncime variază între 4-10 metri. Întreaga suprafață acoperită de populațiile de stridii de Pacific este de peste 350 metrii pătraţi. Densitatea lor este relativ scăzută, cu o medie de 1,16 indivizi/metru pătrat. Cea mai mică dimensiune a unui individ este de 5,2 cm, cea mai mare dimensiune este de 18,6 cm, iar dimensiunea medie este de 10,35. Numărul relativ mic de indivizi de stridie de Pacific și mărimea relativă mică a acestora sugerează că aceste populații sunt tinere, în jur de 5 ani, luând în calcul faptul că un individ  crește în primul an de viață în jur de 4-5 cm. Pentru a confirma identificarea morfologică a speciilor de stridii prezente în Marea Neagră la litoralul românesc, am folosit analizei ADN calitativă- conform Herbert et al., 2003. Această analiză a fost efectuată în colaborare cu Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Bucureşti. Eșantioanele au fost secvențiate pentru markerul mitocondrial COI (subunitatea citochrom oxidază I). Două secvențe de 638 bp au fost obținute și comparate cu secvențele COI prezente în baza de date GenBank. Am obținut o identitate de 99-100% pentru secvențele specimenelor de Magallana gigas din zona natală a speciei (Oceanul Pacific – China și Japonia).
Trebuie să realizăm studii suplimentare pentru a determina dacă Magallana gigas va reuși să reproducă și să dezvolte populații mai mari în condițiile speciale ale Mării Negre și care ar fi  implicațiile ecologice.

Magallana gigas în habitat natural la coasta românească a Mării Negre

Distribuţia speciei la nivel mondial conform WoRMS

Locaţiile unde au fost identificate primele populaţii în mediu natural din România (Portul Agigea-Constanţa)

Măsurarea suprafeţei ocupată de stridia de Pacific cu ajutorul unei funii gradate

Studiu cenologic prin intermediul releveelor

Măsurarea dimensiunii indivizilor

Prelevare probe pentru analiza genetică

Rezultatele analizei genetice

O pauză binemeritată a scafandrului nostru în timpul studiilor subacvatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *